Konsultation

I ett eller flera personliga möten skall du tillsammans med din terapeut söka finna ut om hen på något sätt kan vara dig till hjälp vad gäller t ex relationssvårigheter, livskriser, sorger och bedrövelser som du på egen hand inte har kunnat bemästra tillräckligt bra. På det individuella planet kan dessa samtal resultera i att ni tillsammans utformar en behandlingsplan som passar dig. Naturligtvis kan det också vara så att samtalen leder till att du väljer att kämpa på själv efter att ni kunnat belysa och tydliggöra svårigheterna. Om det gäller grupper, organisationer kan det resultera i tydliggörande av problemområden och tillgångar jämte förslag till hur gå vidare.

Psykoterapi

Grunden för en psykoterapi är för mig mötet mellan människor där strävan är att kunna vara fullt närvarande som den man verkligen är, känna det man känner. Det kan vara så att vi ibland har behov av att få hjälp att sortera bland alla intryck, stämningar, känslor och tankar; ibland behövs frigörelse från låsningar och hämningar; ibland bara bekräftelse av att det är bra som det är. I ditt sinne kan finnas omedvetna föreskrifter om hur du borde vara, felaktiga antaganden om hur saker och ting kan komma att gestalta sig, "känsliga" och "laddade" områden som du helst inte vill tänka på men som ändå påverkar dig negativt. Utmattningstillstånd t ex på grund av svårigheter att få ihop "livspusslet" i allmänhet, eller kanske specifikt ditt arbete, svårigheter att säga nej, sätta gränser, relationssvårigheter, ångest, nedstämdhet, trauma (överväldigande livshändelser som inte lämnar dig "i fred"), kan vara anledningar till att söka psykoterapi. Formen och karaktären på en sådan kan variera. Kanske tiden känns knapp för dig - då kan en korttidspsykoterapi vara en lösning. En sådan har vanligen ett fokus och kräver intensiv arbetsinsats från både dig och terapeuten. Hur länge en terapi skall fortgå är något ni resonerar er fram till. Terapeuten kan rekommendera, du bestämmer, och terapeuten ser om det verkar möjligt!Det grundläggande arbetsredskapet är det som uppstår i mötet; stämningar, tankar, känslor, fantasier.

 

 

Handledning

 

Handledning

Ibland kan man som behandlare, som arbetsgrupp, som chef osv. behöva hjälp med att se mönster, skeenden, problematisera (=upptäcka svårigheter eller tillgångar som man trodde inte fanns). Fokus kan vara på vad som är bäst behandling för en enskild patient och hur den lämpligen förmedlas, eller, kan fokus vara på de komplicerade processer som ibland kan göra att det känns svårt att överleva som behandlare, vare sig i grupp eller som individ.
Eftersom jag har forskningserfarenhet har jag möjlighet att erbjuda handledning vid uppsatsskrivande eller i övrigt olika slags undersökningsupplägg, företrädesvis gällande "psykologiska" ting.

Undervisning

Jag åtar mig icke längre undervisning.

 

 

Dan Anders Palmquist  |    |   |     |